Arbetsmodell i klassrummet

Arbetsmodell efter Igor Ardoris -gruppdynamik
 I klassrummet finns vår gemensamma regel skriven. VI ÄR TREVLIGA OCH VÄNLIGA MOT VARANDRA.  I klassen jobbar vi pedagoger utifrån en modell av Igor Ardoris. Den innebär att vi tillsammans med barnen har diskuterat vad regeln betyder. Vi har kommit fram till att vara trevlig och vänlig innebär att:
* Jag säger till en vuxen om jag behöver hjälp
* Vi säger snälla saker till varandra
* Vi pratar inte rakt ut utan lyssnar på varandra
* Vi gör vårt bästa
OM vi i INTE är trevliga och vänliga mot varandra så får det tydliga konsekvenser som barnen känner till.
1. Tillsägelse, när eleven får en tillsägelse så talar vi tydligt om att detta är en tillsägelse. Det handlar inte om när vi i dagligt tal tex ber någon att gå och sätta sig.
Hjälper inte tillsägelse så blir det nästa gång ett
2. Enskilt samtal, detta samtal äger inte rum i direkt anslutning till händelsen utan när pedagogen har förberett sig och har tid.
Hjälper inte det enskilda samtalet så blir nästa steg
3. Föräldrakontakt, då hör vi av oss från skolan oftast via mejl. Vi förväntar oss inte att du som förälder ska göra något åt det som inträffat utan det är bara ren information från oss.
Behöver vi göra ytterligare något så blir det

4.Omplacering , vilket innebär att man blir avskild från den aktiviteten man inte klarar av under tex en dag. Är det klassrumsrelaterat så får man sitta själv i grupprummet och arbeta. Det innebär inte att man inte får någon hjälp, men man får inte delta i gruppens aktiviteter.

Denna modell kallas för Firo- modellen och bygger på att lärarna har ett grupp-perspektiv. Gruppen går alltid före individen. Om gruppen fungerar kommer också individen att må bra.


Inga kommentarer: